Skip to main content
Smoke Taint: L'impacte del foc en el caràcter dels vins

Smoke Taint: L'impacte del foc en el caràcter dels vins

El fenomen conegut com 'smoke taint' (taca de fum) és una conseqüència creixent del canvi climàtic i dels incendis forestals cada vegada més freqüents i virulents. Es produeix quan els fums i cendres d’un incendi arriben a les vinyes i impregnen el raïm amb compostos aromàtics provinents de la combustió de la fusta. Aquests compostos, com el guaiacol o els cresols, poden transmetre als vins olors i sabors  descrits com fum, cendra, fusta cremada, goma o fins i tot carn fumada. Aquests aromes es poden intensificar amb el temps, com explica al reportatge titulat 'Smoke Taint', al número 109 la revista Planetavino, perquè alguns d’aquests compostos romanen lligats als sucres de la fruita i s’alliberen progressivament durant la vida del vi.

Per fer-hi front, la recerca vitivinícola ha identificat mesures tant preventives com correctives. Entre les primeres hi ha la verema manual, el desfullat previ o la reducció del contacte del most amb les pells i fulles contaminades. En celler, es recomana limitar maceracions, utilitzar llevats que generin èsters aromàtics per emmascarar el defecte, aplicar carbons actius o tècniques com l’osmosi inversa i resines adsorbents. Tot i així, la solució mai és completa i sovint s’aconsella una comercialització ràpida d’aquests vins per evitar que el defecte augmenti amb el temps. Així, el 'smoke taint' exemplifica com el canvi climàtic està afectant directament la qualitat i el caràcter dels vins.