MÈDIA
Celler Abadal se convierte en el primer productor europeo en recibir el distintivo Fire Wine de CTFC
23 September 2025Este martes, el Celler Abadal, en colaboración con el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ha suscrito el “primer contrato” en el ámbito de la iniciativa Fire Wine del proyecto Fire Res. Este acuerdo reconoce a nivel europeo el compromiso de los productores con la gestión territorial orientada a la prevención de incendios forestales.
Como resultado, Celler Abadal se distingue como “el primero de Europa” en incluir el sello Fire Wine Resilient Landscape en sus vinos, según informan el CTFC y Abadal en una nota de prensa.

Celler Abadal se convierte en el primer productor europeo en recibir el distintivo Fire Wine de CTFC
Este martes, el Celler Abadal, en colaboración con el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), ha suscrito el “primer contrato” en el ámbito de la iniciativa Fire Wine del proyecto Fire Res. Este acuerdo reconoce a nivel europeo el compromiso de los productores con la gestión territorial orientada a la prevención de incendios forestales.
Como resultado, Celler Abadal se distingue como “el primero de Europa” en incluir el sello Fire Wine Resilient Landscape en sus vinos, según informan el CTFC y Abadal en una nota de prensa.
Abadal, primer celler europeu a sumar-se a Fire Wine per prevenir grans incendis
23 September 2025La vinya pot actuar com un important tallafoc davant d'un gran incendi forestal. Aquesta idea no és només teoria per al celler Abadal de Santa Maria d'Horta d'Avinyó (DO Pla de Bages), sinó una experiència viscuda. L'any 2017, un foc es va aturar a només 300 metres de la seva antiga masia gràcies a les vinyes que envolten la propietat. "Vam viure el foc a la nostra pròpia carn i això ens va fer prendre consciència del perill i de com la vinya és capaç d'aturar-lo", explica Ramon Roqueta, propietari del celler.

Abadal, primer celler europeu a sumar-se a Fire Wine per prevenir grans incendis
La vinya pot actuar com un important tallafoc davant d'un gran incendi forestal. Aquesta idea no és només teoria per al celler Abadal de Santa Maria d'Horta d'Avinyó (DO Pla de Bages), sinó una experiència viscuda. L'any 2017, un foc es va aturar a només 300 metres de la seva antiga masia gràcies a les vinyes que envolten la propietat. "Vam viure el foc a la nostra pròpia carn i això ens va fer prendre consciència del perill i de com la vinya és capaç d'aturar-lo", explica Ramon Roqueta, propietari del celler.
El celler Abadal és el primer a incorporar la marca de consciència ambiental Fire Wine
23 September 2025Tenir un vi amb segell ambiental. Celler Abadal, amb la seu central a Santa Maria d'Horta d'Avinyó, és una de les principals empreses de la DO Pla de Bages i des d'avui pot col·locar als seus vins l'etiqueta Fire Wine, reconeguda a nivell europeu. Un treball del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha definit el segell i l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea va donar llum verda el juliol passat a la creació de les marques Fire Wine Resilent Landscape i la Fire Product Resilent Landscape. El Fire Wine està dedicada al sector del vi, però hi ha altres cultius i paisatges que també poden ajudar a preservar el paisatge en un moment d'altra pressió per les condicions meteorològiques que imposa el canvi climàtic. Aquest dimarts, celler i CTCF han signat el primer acord per poder disposar del segell.

El celler Abadal és el primer a incorporar la marca de consciència ambiental Fire Wine
Tenir un vi amb segell ambiental. Celler Abadal, amb la seu central a Santa Maria d'Horta d'Avinyó, és una de les principals empreses de la DO Pla de Bages i des d'avui pot col·locar als seus vins l'etiqueta Fire Wine, reconeguda a nivell europeu. Un treball del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) ha definit el segell i l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea va donar llum verda el juliol passat a la creació de les marques Fire Wine Resilent Landscape i la Fire Product Resilent Landscape. El Fire Wine està dedicada al sector del vi, però hi ha altres cultius i paisatges que també poden ajudar a preservar el paisatge en un moment d'altra pressió per les condicions meteorològiques que imposa el canvi climàtic. Aquest dimarts, celler i CTCF han signat el primer acord per poder disposar del segell.
Emergència per a una nova gestió dels incendis de canvi climàtic, segons Marc Castellnou
20 September 2025Ja fa uns quants estius que s’ha vist clar que cal una gestió forestal i una gestió del territori adequada per a fer front als incendis fruit del canvi climàtic. Castellnou va aprofitar la invitació davant la classe política per explicar la situació i la necessitat de fer-hi front amb una nova gestió política del territori, amb un punt de vista nou, sorgit de la necessitat imperiosa de recuperar la pagesia per recuperar el conreu de la terra i reduir la massa forestal, que en gairebé cinquanta anys ha passat d’ocupar el 32% del país al 71%. Reproduïm la major part del discurs i el vinculem amb el projecte internacional europeu Fire Wine, impulsat també de Catalunya estant, que és un exemple de treballar en la direcció marcada per Castellnou.

Emergència per a una nova gestió dels incendis de canvi climàtic, segons Marc Castellnou
Ja fa uns quants estius que s’ha vist clar que cal una gestió forestal i una gestió del territori adequada per a fer front als incendis fruit del canvi climàtic. Castellnou va aprofitar la invitació davant la classe política per explicar la situació i la necessitat de fer-hi front amb una nova gestió política del territori, amb un punt de vista nou, sorgit de la necessitat imperiosa de recuperar la pagesia per recuperar el conreu de la terra i reduir la massa forestal, que en gairebé cinquanta anys ha passat d’ocupar el 32% del país al 71%. Reproduïm la major part del discurs i el vinculem amb el projecte internacional europeu Fire Wine, impulsat també de Catalunya estant, que és un exemple de treballar en la direcció marcada per Castellnou.
De xerrada amb... Fire Wine
18 September 2025Cap a Barcelona...
Allà em vaig trobar amb la paisatgista Soazig Darnay, per conèixer el jove projecte Fire Wine (2023)
El projecte parteix de la creació d’una xarxa d’elaboradors i productors vitivinícoles, propietaris forestals, que comparteixen experiències en els sistemes de prevenció, gestió i aplicació de models de bioeconomia en les activitats rurals i la millora de la biodiversitat i la resiliència.
Una bona gestió del paisatge, una bona comunicació i repensar noves estratègies és clau per prevenir els incendis forestals.
De xerrada amb... Fire Wine
Cap a Barcelona...
Allà em vaig trobar amb la paisatgista Soazig Darnay, per conèixer el jove projecte Fire Wine (2023)
El projecte parteix de la creació d’una xarxa d’elaboradors i productors vitivinícoles, propietaris forestals, que comparteixen experiències en els sistemes de prevenció, gestió i aplicació de models de bioeconomia en les activitats rurals i la millora de la biodiversitat i la resiliència.
Una bona gestió del paisatge, una bona comunicació i repensar noves estratègies és clau per prevenir els incendis forestals.
Vinyes contra el foc, projecte pioner per evitar megaincendis com els d'aquest estiu a la Península
17 September 2025Les onades de calor, el vent, la sequera i l'abandonament del món rural han convertit el territori en combustible per als megaincendis que aquest estiu han cremat centenars de milers d'hectàrees a la península ibèrica, especialment a Catalunya, Castella i Lleó, Extremadura, Andalusia i Galícia. Els experts fa temps que adverteixen que cal preparar el país per a evitar els anomenats incendis de sisena generació, focs amb un comportament extrem i molt difícils d'aturar amb els recursos humans i tecnològics convencionals.

Vinyes contra el foc, projecte pioner per evitar megaincendis com els d'aquest estiu a la Península
Les onades de calor, el vent, la sequera i l'abandonament del món rural han convertit el territori en combustible per als megaincendis que aquest estiu han cremat centenars de milers d'hectàrees a la península ibèrica, especialment a Catalunya, Castella i Lleó, Extremadura, Andalusia i Galícia. Els experts fa temps que adverteixen que cal preparar el país per a evitar els anomenats incendis de sisena generació, focs amb un comportament extrem i molt difícils d'aturar amb els recursos humans i tecnològics convencionals.