Skip to main content
Recerca: Unir els sectors vitivinícola i forestal per reduir el risc d'incendis

Recerca: Unir els sectors vitivinícola i forestal per reduir el risc d'incendis

L'article d'Elena Gorriz-Mifsud, Soazig Darnay i Marc Rovellada Ballesteros (Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya CTFC) que publica la prestigiosa revista científica ‘Trees, Forests and People’ (editorial Elsevier),  analitza el paper del sector vitivinícola en la minimització del risc d'incendis forestals a la regió mediterrània. Conclou que la gestió de la interfície entre boscos i terres de cultiu de vinya, pot ajudar a reduir el risc d'incendis i frenar la propagació del foc.

La recerca publicada per ‘Trees, Forests and People’ és el resultat de l’anàlisi detallada de l’enquesta que forma part del projecte Fire RES, coordinat pel CTFC, per explorar el desenvolupament d’estratègies de prevenció d’incendis que inclouen el sector primari. L'enquesta ha permès extreure conclusions qualitatives al voltant de la gestió del paisatge forestal vitivinícola. Hi han participat viticultors, elaboradors, cellers i enòlegs d’Espanya, França, Portugal i Itàlia. Entre les conclusions, destaquen que només el 25% dels propietaris forestals tenen un pla de gestió, i la majoria de mesures aplicades se centren en la generació de franges de seguretat en lloc de la reducció de la biomassa, cosa que permet entreveure que hi ha camp per córrer en una direcció estratègica per a fer el paisatge resilient al foc.

La necessitat d’ajudes financeres per implementar mesures de reducció del risc d'incendis, o l’interès en la generació d’un segell de productes “fire-smart” que reconegui el seu esforç figuren entre les mesures més citades pels enquestats. L'estudi destaca la necessitat d'alinear millor els sectors forestal i vitivinícola per millorar la gestió del paisatge contra incendis i fomentar mecanismes de suport efectius per als gestors de terres.