Skip to main content
La viticultura davant del risc

La viticultura davant del risc

El foc sempre ha existit, però el risc s’intensifica. Les imprudències (entre les quals es troben els treballs de manteniment agrícola o forestal) representarien més de la meitat de les causes. Aquests incendis poden destruir una part de les vinyes i provocar dipòsits de fum que degraden la qualitat dels vins que en surten. A França, si fins ara el risc afectava majoritàriament les zones mediterrànies, s’està desplaçant progressivament cap al nord. Diversos estudis han demostrat que una vinya ben gestionada pot tenir un paper significatiu com a tallafocs, alhora que facilita l’accés dels bombers.

Joel Rochard, VITIS PLANET
Assessor internacional en viticultura i enologia sostenibles, especialista en tast i vins escumosos.

 

Segons els resultats d’una missió interministerial, les superfícies sensibles als incendis augmentarien un 17% d’aquí al 2040. Per exemple, a Borgonya, passarien de 30.000 a 470.000 hectàrees.

Abandonament rural
Tal com especifica el Pla Departamental de Protecció dels Boscos contra els Incendis (PDPFCI) dels Pirineus Orientals, "l’abandonament agrícola i la pressió immobiliària a la perifèria de les grans aglomeracions, així com a les zones turístiques del litoral, es tradueixen en un desenvolupament considerable de terrenys erms que poden cobrir més del 70% d’alguns territoris municipals. La incidència d’aquest fenomen en els incendis forestals és múltiple. I contribueix a:

  • La desaparició de franges agrícoles que asseguren la compartimentació dels massissos forestals i a l’ampliació de la seva superfície.

  • El desenvolupament d’incendis cada vegada més importants en zones no forestals (planes agrícoles) amb nombrosos elements urbans o turístics, que potencialment poden requerir grans mitjans d’extinció."

Vinyes com a tallafocs
L'estructuració de les àrees d’interfície té un paper fonamental en la protecció dels habitatges. La majoria d’experiències recollides sobre aquest tipus d’incendi mostren que el perill es concentra en l’espai més proper a les cases. La realització de dispositius de protecció recau en els esforços conjunts dels diferents actors del territori. Des del punt de vista normatiu, el Codi Forestal imposa a les construccions situades en zones forestals una franja de desbrossament de 50 metres al voltant de l’edifici (article L.134-6 del Codi Forestal francès). Els serveis de seguretat civil han constatat que molts incendis importants han estat continguts per les vinyes, fet que subratlla l’eficàcia dels tallafocs vitícoles.

Tanmateix, algunes vinyes mal gestionades, amb molta vegetació herbàcia entre les fileres, poden propagar el foc i reduir així el seu paper protector. D’altra banda, en cas d’incendis molt intensos, la transmissió d'escalfor per irradiació pot fer avançar el foc fins a 45 metres dins d’una parcel·la de vinya, distància que cal tenir en compte en una estratègia de protecció d’habitatges i infraestructures.

Impacte dels incendis en els vins
Quan les vinyes estan exposades al fum, les fulles i els grans poden fixar compostos volàtils (com ara fenols volàtils com el guaiacol, el 4-metilguaiacol, el p-cresol i el siringol), inicialment detectats en forma lliure (aglicona), però que es transformen ràpidament en formes glicoconjugades. Aquests compostos es poden descompondre i alliberar durant la fermentació.

Les característiques sensorials de gust de fum són sovint més marcades en els vins negres en comparació amb els blancs (a causa de la transferència de molècules no desitjades durant el trepitjat, la maceració i la fermentació en contacte amb les pells).